Wel of geen aankoopmakelaar?

Je bent op zoek naar je droomhuis. Het is lastig want er worden minder huizen aangeboden. Je moet er snel bij zijn. Je vraagt je of hoe realistisch je zoektocht is. Klopt de vraagprijs? Waar moet ik  op letten bij de keuze van de wijk. Wat is de bouwkundige staat van het huis? Hoe gaat het met de onderhandelingen? Waar moet ik op letten bij het contract?

De meeste makelaars willen jullie daar graag bij helpen. Er zijn kantoren die het zien als een service product. En er zijn kantoren die zich als aankoopmakelaar specialiseren. Belangrijk is dat de makelaar jullie met enthousiasme willen helpen.

Het advies is om met een makelaar een kennismakingsgesprek te plannen. In dit gesprek stel je samen een zoekprofiel op. Dit gebeurt op type, prijsklasse en wijken. Meestal sluit de makelaar je gratis aan op het zoeksysteem in zijn kantoorpakket. Zo krijg je dagelijks mailberichten met nieuw aanbod. In je zoekprofiel kan je in je eigen account desgewenst wijzigen. De makelaar geeft adviezen over de prijzen in wijken en de haalbaarheid van de zoektocht.

Met de makelaar kun je onderhandelen over de makelaarskosten (courtage). Je kunt een vast bedrag afspreken of een variant hierop waarbij een deel van de vergoeding variabel is afhankelijk van de opbrengst. De kosten voor de aankoop zijn lager dan bij de verkoop.

Als u tot zaken bent gekomen kan de makelaar aan de slag. Hij controleert het zoekprofiel. En gaat zelf actief bij collega’s op zoek. De eerste afspraak wordt ingepland. De aankoopmakelaar vraagt de vragenlijst op. Bij de eerste afspraak krijg je een eerste indruk. Dat is belangrijk. Je eerste gevoel bij het huis is belangrijk. De aankoopmakelaar heeft vragen zoals: Zijn er bijzonderheden met betrekking tot het onderhoud? Wanneer komt het huis beschikbaar? Waar gaan de verkopers naar toe?

Tijdens het eerste bezoek beoordeeld de aankoopmakelaar de prijs. De staat van onderhoud? Het afwerkingsniveau. De locatie. Het bestemmingsplan. De vragenlijst. Is het een. Is het een huis dat past bij het zoekersprofiel. Wat is zijn mening over de vraagprijs.

Na het bezoek bespreekt de aankoopmakelaar zijn bevindingen met jullie. Verder wordt er gesproken wat de vervolgstappen zijn. De aankoopmakelaar zal de vervolgstappen regelen. Als er een tweede bezichtiging komt zal dat worden geregeld door de aankoopmakelaar. Hij verzamelt ook de beschikbare informatie.

Bij de tweede bezichtiging zoek je naar de bevestiging van je eerste gevoel. Het komt vaak voor dat je dingen ziet die je de eerste keer niet hebt gezien. Je krijgt een gevoel van enthousiasme voor het huis. Als dat goede gevoel er niet is moet je afhaken. Dat is niet erg. Het gebeurd heel vaak, Je komt te weten wanneer je er in kan en wat er prijstechnisch mogelijk is.

De aankoopmakelaar geeft na de bezichtiging op basis van zijn ervaring en plaatselijke kennis een advies over de prijs. De staat van onderhoud. En de beschikbaarheid. Je krijgt een advies of er een bouwkundig rapport nodig is. Het is ook raadzaam een afspraak met een bank of een hypotheekadviseur te maken.

De aankoopmakelaar maakt gebruik van zijn marktkennis en de beschikbare informatie tijdens de onderhandelingen die over de volgende zaken gaan:

  • De koopprijs;
  • De aanvaardingsdatum;
  • Datum tot wanneer het voorbehoud loopt met betrekking tot de financiering;
  • Datum tot wanneer het voorbehoud loopt met betrekking tot de bouwkundige keuring;

De onderhandeling kan een paar dagen duren. Dat is niet erg. Dan kun je ook goed nadenken over het huis. Als de onderhandeling positief wordt afgerond, Komt er een concept koopcontract. Deze wordt nader toegelicht door de aankoopmakelaar. Ook de hypotheekadviseur en mogelijk de bouwkundige keurder zijn druk doende. Als daar geen bijzonderheden bij naar buiten komen kan de koopakte worden getekend.

Er wordt een afspraak gemaakt door de aankoopmakelaar met de notaris en met de verkoopmakelaar voor de eindinspectie van de woning en het opnemen van de meterstanden.

Laat je helpen. De aankoopmakelaar doet dat graag en is blij als hij zich zelf heeft terugverdiend in het onderhandelingsproces. Verder hebben jullie het droomhuis gevonden. Gefeliciteerd.