Hoe koop je als starter een huis?

Als kandidaat koper is lastig om een huis te vinden. Er is te weinig aanbod en er is heel veel vraag. Als starter is het nog lastiger. De starter is gebonden aan regels en normen en kan over het algemeen minder hypotheek krijgen. Toch zijn er mogelijkheden. Het advies is laat je helpen. De hypotheekadviseurs en makelaars kunnen op allerlei manieren helpen.

Nationale Hypotheek Garantie:

Als  starter kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dit NHG fonds staat garant voor de Hypotheek. De bank loopt daarbij geen risico. Zij kunnen terug vallen op het fonds. De geldverstrekkers geven daarom een korting op de hypotheekrente. Dit kan oplopen van 0,3% tot 0,5% per jaar. Dat is zeker bij de al lage rente zeer gunstig.

De hypotheekadviseur of bank kunnen aan de hand van de NHG normen bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. De adviseurs weten precies wat de regelgeving is. Laat je daarom goed adviseren. De aankoopprijs mag maximaal € 265.000,00 zijn. Dit bedrag wordt jaarlijks verhoogd.

Je kunt niet het gehele bedrag lenen. Zo moet je de kosten koper met eigen middelen betalen. Bij een bestaande woning is bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting 2% over de koopsom. De notariskosten zijn tussen de € 1200,00 en € 1500,00. Dan heb je nog de financiering kosten. De adviseur maakt een opzet en plan.

De adviseur verteld precies wat je moet doen:

  • Als je de woning wil verbouwen;
  • Als je de woning wil verduurzamen;
  • Of je in aanmerking komt voor een starterslening;
  • Hoe je moet om gaan met studieschuld;
  • Hou ouders kunnen helpen;

Als je nog geen woning hebt gevonden kun je advies vragen bij een lokale makelaar. Als hij weet in welke prijsklasse je zoekt kan hij je aansluiten op de gratis zoekservice van zijn kantoor. Je wordt dan op de hoogte gehouden per mail van nieuw aanbod. Als je intensiever geholpen wil worden kan je een aankoopmakelaar de opdracht geven om mee te helpen met zoeken. Dit is vaak een goede optie omdat er dan echt werk van wordt gemaakt.

Bespreek ook met je aankoopmakelaar in welke leuke wijken er betaalbare woningen staan. Vraag hem naar de mogelijkheden van een sociale koopwoning. Zo heb je woning corporaties die woningen met korting aanbieden:

  • Slimmer Kopen;
  • Kopen naar Wens;
  • Koopgarant;

Dit zijn zeer aantrekkelijke opties. Laat je wel goed adviseren door de makelaar over de specifieke voorwaarden. Laat je helpen.