Laat je helpen, van een bouwkundig rapport wordt je wijzer

Je hebt een erg leuk huis gezien en gaat met de makelaar kijken. Een spannende afspraak. Vinden we het huis leuk? Spreekt de locatie aan? Is de prijs redelijk. Wanneer kunnen we er in? Hoe ziet het er uit?

Als de eerste vier vragen positief zijn beantwoord komt er een belangrijk aspect. Hoe ziet de woning er uit? Hoe goed is het onderhouden? Heeft de makelaar bijzonderheden gemeld over het onderhoud. Of vraag er om.

De keuken, badkamer en tuin beoordeel je vooral cosmetisch. Het vervangen is kostbaar.

De leeftijd van de CV-ketel is belangrijk. Maar ook is het belangrijk of de elektrische installatie in orde is. Verder moet je oppassen bij de volgende zaken:

  • Is er asbest verwerkt in het dakbeschot, dakbedekking, rookkanalen of vloerbedekking;
  • Is er een olietank aanwezig?
  • Zijn er funderingsproblemen?
  • Is de aanwezigheid van ongedierte zoals boktor geconstateerd?

Ook de duurzaamheid is belangrijk. Welk energielabel heeft de woning? Controleer de isolatie van de woning. Vraag bijvoorbeeld naar de voorschot kosten van energie.

Vrijwel alle makelaars zijn goed gedocumenteerd. Ze hebben een vragenlijst die is ingevuld door de eigenaar. In deze lijst komen alle zaken aan de orde. De makelaar stelt deze lijst altijd digitaal beschikbaar. Zo heb je een zorgvuldig ingevuld document dat veel duidelijkheid geeft.

Stel je hebt serieuze interesse in het huis maar je bent niet zeker over de bouwkundige staat. Overweeg dan om een bouwkundige keuring uit te voeren. Zeker bij een huis dat ouder is dan 1990. De kosten zijn liggen tussen de € 300,00 en € 400,00. Je krijgt een keurig rapport met een overzicht van de onderhoudskosten. Meestal krijg je ook een advies wat direct moet gebeuren of wat je op termijn kan doen.

Het is belangrijk om vooraf af te spreken wanneer je de keuring laat uitvoeren.

Optie A: Je laat de keuring uitvoeren voor je in onderhandeling treed. Je kunt de resultaten uit het rapport mee nemen in de onderhandeling. Met een rapport sta je sterk en kom je niet voor verrassingen te staan. Het nadeel van deze optie is dat je kosten maakt voor het rapport zonder dat je de zekerheid hebt dat de koop door gaat.

Optie B: Je gaat de onderhandeling in onder voorbehoud bouwkundige keuring. Deze optie wordt vaak gebruikt omdat verkoper en koper graag duidelijkheid willen hebben of de transactie door gaat. Het advies is laat de keuring plaats vinden voor dat het koopcontract wordt getekend.

Vaak hangt af van de verkoopsituatie voor welke optie wordt gekozen. In beide gevallen is het raadzaam om de keuring op korte termijn te plannen. Het bouwkundig rapport geeft duidelijkheid.

Je kunt een bouwkundig adviesbureau bellen of hun website raadplegen.

Een goede tip is de website van Vereniging Eigen Huis te raadplegen. Op deze website staat veel bruikbare informatie. Vereniging Eigen Huis verricht ook bouwkundige keuringen. Leden krijgen korting.

Het bouwkundig rapport is zorgvuldig samengesteld en geeft veel bruikbare informatie waar je op de korte en lange termijn plezier van hebt.

Uiteraard spelen de kosten voor het rapport een rol. Het helpt wel enorm bij het maken van de aankoopbeslissing en de opzet van de hypotheekplan. Vrijwel elke klant is blij met de uitkomsten van het rapport.

Het advies is dus laat je helpen en adviseren.